De stap naar lokaal geld is belangrijk

Een regionale economie kan floreren door het gebruik van een lokale munt (een betaalmiddel dat is ontworpen om de belangen van de regio te dienen) en door het openen van lokale betaalrekeningen door ondernemingen, overheid en burgers.

De Florijn, die sinds jaren al circuleert in diverse regio’s, lijkt een goede optie voor de Hoeksche Waard. We hebben daarom Anthony Migchels uitgenodigd om een informatiebijeenkomst te verzorgen. Migchels is al zo’n 17 jaar bezig met het bestuderen van het monetaire stelsel en heeft de Florijn al ver voor de coronatijd geïntroduceerd. Op dit moment zijn er zo’n 2500 rekeninghouders bij de stichting Florijn.

Meer dan geld

Met een lokale munt kan betaald worden, net als met officiële munten als de euro. De Florijn is goedgekeurd als betaalmiddel door de Nederlandse Bank. Het functioneert als een maatschappelijke munt waarmee niet alleen producten en diensten kunnen worden betaald maar ook maatschappelijke dienstverlening van bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers. Dienstbaarheid aan de lokale gemeenschap wordt zo ‘zichtbaar gemaakt’ en gewaardeerd. De verleende maatschappelijke dienstverlening kan vervolgens worden geruild met producten en diensten als energie en voedsel.

Geen rente, geen woekeren

Een ander belangrijk aspect is dat het betaalmiddel rentevrij is, waardoor het geld circuleert binnen het netwerk en niet wegvloeit naar banken, investeerders of andere lieden die met geld geld maken. Een mechanisme dat ervoor zorgt dat er een steeds groter verschil ontstaat tussen arm en rijk. Lokaal rentevrij geld zorgt ervoor dat de functie van geld als betaalmiddel wordt hersteld. Zoals het ooit bedoeld was.

Belangrijk voor het slagen van een lokale economie met lokaal geld en betaalrekeningen is dat het min of meer de lokale standaard moet worden. Dit maakt grootschalige promotie en communicatie nodig vanaf het eerste begin. het moet ervoor zorgen dat burgers, ondernemers en publieke organisaties snel en goed geïnformeerd worden en enthousiast worden om mee te doen. Een eerste stap is deze presentatie in de Hoeksche Waard.

Ben je geïnteresseerd om hier meer over te horen, je bent van harte welkom op zondag 19 juni aanstaande, 14.00 uur in Restaurant Amanta’s (Oud-Beijerland)

Maak anderen enthousiast en breng ze mee!
Meer info en aanmelden voor de bijeenkomst vind je hier

Comments are closed