De meeste mensen zien brandnetels als vervelend onkruid die nare jeuk kan veroorzaken. Toch heeft de brandnetel ook een heilzame werking.
In Nederland groeien 2 soorten brandnetels, de grote en de kleine. De grote kunnen wel 1,5 meter worden, de klein rond de 50 cm. Op de bladeren van brandnetels zitten brandharen, als je deze aanraakt breken de puntjes af en komt er mierenzuur vrij, dit geeft de blaasjes en jeuk op de huid. Deze jeuk kun je teniet doen door erover te wrijven met geneusd weegbreeblad, kleefkruid, hondsdraf, dovenetel of zuring. Deze planten staan meestal in de buurt van de brandnetel.
Gedroogde en gekookte brandnetels bevatten geen mierenzuur meer.
Brandnetels bevatten onder andere vitamine A, B, C, D, E en K, foliumzuur en de mineralen silicium, ijzer, calcium, kalium, magnesium, fosfor en zink.
Brandnetels van het voorjaar hebben een hogere concentratie werkzame stof dan die van later in het seizoen, zodra de brandnetel in bloei komt gaat de kracht van de plant naar de bloemen en wordt het blad lelijk. Pluk vooral de toppen met gave bladeren. Gebruik handschoenen bij het plukken van brandnetels, als je met de haartjes mee strijkt van de brandnetel kan het ook met blote handen, de haartjes groeien schuin omhoog. Zoek brandnetels op plekken waar geen verkeer langsrijdt i.v.m. uitlaatgassen die op de plant komen.
Je kunt zelf brandnetels drogen door ze op een warme donkere plaats te leggen en ze regelmatig te husselen. Gebruik hiervoor alleen de bladeren, de stengels zijn dikker, hierdoor duurt het drogen langer en gaan ze eerder schimmelen.
Bewaar de gedroogde brandnetels op een donkere, droge plek.
Werkzaamheid:
Brandnetel heeft een reinigende werking, ze stimuleert het lichaam om afvalstoffen af te voeren via urinewegen en darmen. Tevens stimuleren ze de spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter in het lichaam opgenomen worden. Ontlasting en urine kunnen door de afvoer van deze afvalstoffen een andere geur, kleur en samenstelling krijgen. Ook heeft brandnetel een reinigende werking op het bloed.
Vanwege deze reinigende functie is het belangrijk tijdens het gebruik van brandnetel voldoende water te drinken om deze vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.
Door de hoeveelheid vitamines en mineralen heeft de brandnetel ook een opbouwende functie op botten, spieren, pezen, huid, haar en nagels.
Brandnetel heeft ook een gunstig effect op de weerstand en herstel na ziekte.
Brandnetel kan een gunstig effect hebben op/bij:
huidklachten, gewrichtsklachten, vermoeidheid, bloedarmoede, problemen met de waterhuishouding (nieren, urinewegen en blaas), oedeem, botten, haar, herstel, nagels, reiniging, spierklachten, spijsverteringsproblemen, weerstand
Gebruik:
• Brandnetelthee. Kan af en toe gedronken worden voor de reinigende werking of als kuur ingezet worden, zie hieronder.
• Brandnetelkuur. De kuur is in te zetten als reinigingskuur van darmen en urinewegen.
• Brandnetelsoep. Goed om af en toe preventief te eten om de reinigende werking van de soep.
• Brandnetelbad. Dit bad is te gebruiken om via de huid te reinigen of bij huidklachten.
• Brandnetel crème. Deze crème is makkelijk te maken en te gebruiken bij: spierpijn, reumatische klachten, jicht, artritis, artrose, koude plekken en kramp. Daarnaast kan brandnetel verlichting geven bij huidklachten als puistjes, acne, psoriasis, jeuk, brandwonden en eczeem.
Bijwerkingen:
Door de sterke reinigende werking van brandnetel, is het verstandig gebruik op te bouwen. Er kunnen bij gebruik de volgende bijwerkingen optreden:
• gewrichten die tintelen of jeuken
• zweten of huiduitslag
• toename van witte vloed
• hoofdpijn verkoudheid
• beslagen tong
Voldoende water drinken, massage en saunabezoek voeren de afvalstoffen sneller af en kunnen de bijwerkingen verminderen.
Niet gebruiken bij:
• kinderen, bij kinderen is het gebruik van mildere kruiden aan te bevelen
• gevoelige darmen en ziekte van Crohn
• koorts, het lichaam is dan al hard aan het werk
• beperkt gebruik bij zwangerschap en borstvoeding
• Bij gebruik van reguliere medicatie, kan brandnetel een interactie geven, raadpleeg hiervoor een arts of apotheker
Terug naar homepage-Natuurapotheek