WORKSHOP  MAAK JE COMPUTER BIGTECH-VRIJ

Wanneer

10 februari 2024    
12:00 - 17:00

Waar

Sama Sangha
Hoekseweg 14, Strijen, 3291 LE

Evenement type

Regie over jouw data en privacy

Op deze dag maken wij jouw Windows computer bigtech-vrij! Onder begeleiding van ervaren IT’ers en Linuxgebruikers installeren we het open-source besturingssysteem Linux Mint en verschillende privacyvriendelijke applicaties zoals een internetbrowser, wachtwoordbeheerder en VPN. Je kan zelf kiezen of je helemaal overstapt naar Linux of om Linux te installeren naast Windows.

Zo krijg je zelf weer regie over je data en privacy en word je onafhankelijk van bigtech-bedrijven die ongevraagd al je data kunnen scannen, censureren en verkopen.

Dit krijg je allemaal

Naast het besturingssysteem Linux Mint worden er verschillende applicaties geïnstalleerd. Na afloop zorgen we ervoor dat je wordt geholpen met eventuele vragen. Dit is het overzicht van wat je allemaal krijgt. In de video vertelt Olaf Weller er meer over en hij laat het je zien.

+ Linux Mint (besturingssysteem)*
+ Brave (internet browser)
+ LibreOffice (vervangt Microsoft Office)
+ Thunderbird (e-mail)
+ Freetube (anoniem Youtube bekijken)
+ Bitwarden (wachtwoordbeheer)
+ RiseupVPN (anonieme VPN)
+ Signal en Telegram (chat)
+ Basiskennis Linux
+ Toegang tot ons hulpforum
+ Goede nazorg

* Als jouw computer de USB met daarop de installatie van Linux Mint niet herkent, zullen we een gelijkend open-source besturingssysteem aanbieden.

Deskundige begeleiding en nazorg

Een nieuw besturingssysteem, nieuwe programma’s…we begrijpen dat het best spannend kan zijn. Daarom word je begeleid door ervaren Linux-gebruikers en IT’ers en werken we met een duidelijk stappenplan. Ook na afloop word je geholpen met vragen via ons forum en persoonlijk contact. Zo kan je met vertrouwen en plezier aan de slag met je bigtech-vrije computer.

Compleet of deels overstappen? Jij kiest

Je kan kiezen om Linux Mint in plaats van Windows te installeren of om het er naast te installeren. Wil je direct en compleet bigtech-vrij worden? Dan wordt Linux Mint jouw nieuwe besturingssysteem. Wil je nog specifieke Windows-programma’s kunnen gebruiken of vind je een volledige overstap nog te spannend? Dan wordt Linux Mint naast Windows geïnstalleerd. Wij adviseren om compleet over te stappen voor de meest zorgvrije ervaring.

Gedegen voorbereiding

Voorafgaand aan de workshop zijn er een aantal voorbereidingen die gedaan dienen te worden zoals: het maken van een back-up, exporteren van bookmarks, je Microsoft-inloggegevens paraat hebben en eventueel het vrijmaken van schijfruimte. In de aanloop naar de workshop ontvang je mails met duidelijke instructies hiervoor.

Programma

12.00 uur Inloop
12.30 uur Opening en introductie
13.00 uur Installatie Linux Mint
14.00 uur Linux Mint verkennen
14.30 uur Programma’s installeren
15.00 uur Applicaties instellen
15.30 uur Afronding plenair
16.00 uur Spelen, vragen en helpen
17.00 uur Einde

Systeemvereisten

  • Je hebt een Windows computer
  • Je computer is van bouwjaar 2008 of later
  • Bij complete overstap heb je een harde schijf van minimaal 128 gigabyte
  • Bij installatie van Linux naast Windows heb je een harde schijf van minimaal 256 gigabyte

Kosten voor deze workshop bedragen € 65, en voor leden van KVBM € 48,75, inclusief hulp bij de voorbereidingen en nazorg. Bestel je tickets hier.