Na veel voorbereidend werk om de wereld van alternatieve geldmiddelen uit te pluizen, kwamen enkele leden van de Werkgroep Domein Lokaal Geld tot de conclusie om het betaalmiddel ‘de Florijn’ te kiezen als mogelijk hulpmiddel om betaling tussen particulieren, tussen particulieren en ondernemers of tussen ondernemers onderling te doen.

Op zondag 19 juni 2022 resulteerde dat in een bijeenkomst waar de oprichter van Stichting De Florijn, Anthony Migchels, vele bijzonderheden rondom dit alternatieve betaalmiddel kwam vertellen. Hij kwam wat later en aangezien Joris Luteijn, beleidsmedewerker bij de stichting Florijn, ook aanwezig was, konden we hem verleiden om alvast wat achtergronden over de huidige situatie in de financiële wereld te bespreken. Geheel onvoorbereid stak hij van wal over het belang van zelf de oplossing te zoeken, hoe hij zelf vanuit de schuldhulpverlening bij de stichting Florijn terecht kwam, over huidige problemen in de economie, ongebruikt potentieel en het ongelijk verdeeld bezit.

Bekijk hieronder Joris Luteijns inleiding in zijn geheel:


Na een half uur vertraging konden we Anthony Migchels alsnog verwelkomen, en nam hij het stokje van Joris over. Anthony begon zijn presentatie met het benoemen van hoe hij de huidige crisis die in maart 2020 begon in zijn tijdslijn plaatst. Velen ervaren de crisis sinds corona, maar in zijn beleving begon het al veel eerder, 2008, of zelfs eerder 1971 met het loslaten van de goudstandaard dat de banken alle ruimte gaf om geld te creëren. Verder spreekt hij over de schuldentoename in het Westen, prijsstijgingen die de huidige regeringen steeds impopulairder maken, de verwachting dat men de schuldtoename geforceerd zal laten stoppen, over dalende geldhoeveelheden en de gevolgen van het huidige bancaire stelsel.

Bekijk hieronder het gehele eerste deel van presentatie:

Na de pauze sprak Anthony Migchels over wat een oplossing voor het gestelde probleem kan zijn: het introduceren van een rentevrij betaalmiddel in de lokale economie. Aan het eind van de presentatie was er tevens gelegenheid tot het stellen van vragen.

Bekijk hieronder het tweede deel van de presentatie inclusief de vragenronde:

Heb je na het bekijken van de presentatie nog vragen, weet dan dat er elke veertien dagen op maandagavond een introductiezoom is. Je kunt je daarvoor aanmelden via de website van de Florijn. Ook kun je je vragen via email stellen aan de Werkgroep Domein Lokaal Geld van NieuwHW.
Doe mee, denk mee en laat ons weten wanneer je ook een Florijn-account hebt aangemaakt. Vooral ondernemers nodigen we graag uit om ook met Florijnen te gaan werken. In de komende periode hopen we hier op de website een lijst te kunnen presenteren waarop leden kunnen zien bij welke ondernemingen zij hun Florijnen kunnen besteden.