Een lokale economie is één van de zaken die NieuwHW ambieert. Door weer terug te gaan naar de basis en zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen regio, kunnen we de samenleving laten floreren. Een lokale munt is daar een belangrijk onderdeel van.
Waarom een lokale munt?
De Euro is een munt die je overal kunt gebruiken. Dat is handig maar het levert ook nadelen op. Geld dat in een regio verdient wordt, verdwijnt namelijk heel snel uit de regio. En eigenlijk is dat niet handig voor de regio zelf.
Stel, je doet een klus en je krijgt daar 50 euro voor. Die 50 euro besteed je wellicht bij de plaatselijke kledingwinkel. Dat is mooi, want de ondernemer van dat winkeltje kan nu diezelfde 50 euro besteden bij de plaatselijke horeca-ondernemer. En na een heerlijk diner gaat de eigenaar van het restaurant jouw 50 euro besteden bij…….. de Makro. En daar gaat het dus mis, want de Makro gaat die 50 euro niet besteden bij de plaatselijke fietsenhandel. En dus verdwijnt de 50 euro uit de regio. Daar waar de 50 euro ervoor zorgde dat jij, de kledingwinkel en de restauranthouder van het bedrag profiteerde, is het nu weg. Een aanvullende munt, zoals de Florijn, houdt de 50 euro langer in de regio zodat er nog meer en door meer mensen van geprofiteerd wordt.
Waar kan ik met Florijnen betalen?
Op dit moment zijn al diverse regio’s begonnen met het toepassen van de Florijn. Op de website van Betalen Met Florijn vind je al voorbeelden van ondernemers en kun je ook online-winkels vinden. In de Hoeksche Waard zul je nog geen ondernemers vinden of wellicht binnenkort enkele winkels. Dat neemt niet weg dat we ook onderling al gebruik van de Florijn kunnen maken, bijvoorbeeld om tweedehands spulletjes van elkaar te kopen, of als ruilmiddel voor diensten onderling. Zo kunnen we alvast wennen aan dit ruilmiddel, en we kunnen natuurlijk de ondernemers enthousiast maken voor het concept. En dan kunnen we er ook mee winkelen.
Waarom is het voor een onderneming aantrekkelijk?
Eigenlijk is dat heel simpel. De Florijn is een rentevrij betaalmiddel, en de ondernemer mag ook een rentevrij krediet aanvragen. Dit zorgt ervoor dat hij een alternatieve geldbron heeft, dat geen geld kost. De enige verplichting is dat hij het geleende bedrag in 12 maandelijks termijnen aflost. Hij mag dus investeren zonder renteverplichting.
Verder zorgt de Florijn ervoor dat klanten terugkomen om hun Florijnen bij de ondernemer te kunnen besteden, hetgeen extra omzet oplevert. Want als je 20 florijnen bezit en je hebt bijvoorbeeld een leuke t-shirt nodig, waarom zou je dan naar een landelijke keten gaan en niet eens gaan kijken in dat plaatselijke kledingwinkeltje? Je wilt immers je Florijnen omzetten in iets tastbaars, toch?
Bovendien kunnen ondernemers die een overschot aan Florijnen hebben verdiend, deze ook weer terug wisselen naar Euro’s. Voor ondernemers geldt een maandelijkse abonnement van 10 euro, maar de ervaring leert dat deze kosten door extra omzet ruimschoots gecompenseerd wordt.
Waarom is het voor een particulier aantrekkelijk?
Korting en iets goeds doen, is het korte antwoord. Je helpt mee om de plaatselijke MKB sterker te maken, waardoor het voor MKB-ers ook aantrekkelijker wordt om in onze regio te ondernemer. Volle winkelstraten ipv lege panden is het gevolg, hoe leuk is dat?
En hoe leuk is korting krijgen op je bestedingen? Een Florijn koop je namelijk voor 0,95 euro en omdat de prijsstelling 1 euro = 1 Florijn is, heb je dus 5% korting op je aankopen.
Hoe kom ik aan Florijnen?
Je kunt op de website in 2 minuten tijd een rekening openen. Kost niets. Door vervolgens bijvoorbeeld 10 Florijnen te kopen (kosten dus 9,50 euro) heb je meteen een saldo waarmee je kunt betalen aan een andere rekeninghouder. Op de website heb je een eigen pagina met daarop je transacties en je huidige saldo. In 2022 zal de Florijn ook starten met papiergeld, waardoor het nog gemakkelijker betalen is
Kan ik met Florijnen ook beleggen en geld verdienen?
Nee, dat kan niet. Dat is nu net waarom de Florijn verschilt van bijvoorbeeld de Euro of andere cryptomunten. Het is bedoeld als ruilmiddel, waar het geld ooit voor uitgevonden is. Dus terug naar de basis! Rente en beleggen zorgt ervoor dat mensen met veel geld geld verdienen, waardoor de rijken rijker worden en de armen armer. De armen betalen namelijk altijd rente, terwijl de rijken rente ontvangen. En die kloof wordt dan steeds groter. De Florijn kent dat niet. Het is gekoppeld aan een product of een dienst en is geen manier om met geld geld te verdienen.
Ook kent de Florijn geen valutakoers. 1 Florijn staat gelijk aan 1 Euro. En de prijzen in de winkel zijn daardoor ook heel gemakkelijk om te zetten naar prijzen in Florijnen. Daalt de waarde van de Euro, dan daalt ook de waarde van de Florijn, want 1 blijft 1.
Ook sparen met Florijnen is niet wenselijk. De Florijn is namelijk bedoeld om in de lokale economie in omloop te zijn. Dat geeft de munt de kracht. Een hoog saldo op je Florijnen levert je ook niets op, want je ontvangt immers geen rente over je saldo. Je betaalt er overigens ook geen rente over!
Hoe zit dat met de btw en belastingen?
De Florijn is geen middel om wettelijke verplichtingen te ontduiken, uiteraard. Dus ook zullen ondernemers over de omzet in Florijnen btw en belastingen moeten afdragen. Doordat 1 Florijn gelijk staat aan 1 euro is dat eenvoudig in de boekhouding te verwerken. Immers, een product dat 10 Florijn kost, is in de boekhouding evenveel als 10 euro. Het enige dat verandert, is dat de ondernemer naast de al bestaande geldstromen (zoals pintransacties en kasgeld) er een geldstroom bij krijgt. In boekhoudprogramma’s is veelal al rekening gehouden met diverse geldstromen en is dat gemakkelijk toe te voegen.
Is het wel legaal?
Ja zeker! De Nederlandsche Bank acht de Florijn niet in strijd met de Wet op het financieel toezicht (Wft). Tegelijkertijd is de Florijn ook geen wettig betaalmiddel, zoals de Euro. Op zich is dat een voordeel, want de definitie van een wettig betaalmiddel is dat je verplicht bent het te accepteren. Acceptatie van Florijn is uiteraard niet verplicht, het is geheel vrijwillig om mee te doen met dit project.
Al met al lijkt het ons een mooi alternatief om mee aan de slag te gaan. Ons advies; begin klein! met een paar Florijnen op je saldo en de afspraak in jouw netwerk om elkaar te betalen in Florijnen, kun je al starten. Ook zullen we binnen de social mediagroepen van de Hoeksche Waard dit project onder de aandacht brengen, want hoe meer mensen mee doen, des te meer kun je met de Florijn doen.
Ook gebruiken we in dit project de ondersteuning van de stichting Florijn waardoor we gebruik kunnen maken van hun expertise, software, promotiemateriaal en webinars of fysieke informatiebijeenkomsten.
Hoe kun je helpen?
Allereerst natuurlijk door een gratis rekening te openen en te starten met het betalen met Florijnen. Maar als het project je zo aanspreekt dat je wilt inzetten om dit verder van de grond te krijgen, dan horen we dat uiteraard graag. Ben jij verbaal sterk, wil je ook een betere lokale economie met aandacht voor de MKB en de plaatselijke koopkracht en kun je het bovenstaande goed bij een ondernemer onder woorden brengen? Dan komen we uiteraard graag met jou in contact. Laat van je horen via ons mailadres info@nieuwhw.nl.
Comments are closed