Deel 2

Het is nu zo’n 4 weken geleden dat ik mijn Android telefoon heb omgetoverd in een privacy respecterende telefoon. Zoals gezegd was mijn eerste indruk van het systeem beter dan ik had verwacht.

/E/OS (de naam van het besturingssysteem) is eigenlijk een deGoogled Android besturingssysteem. Alle standaard apps die door Google zijn geleverd zijn verwijderd en vervangen door opensource toepassingen. Hierdoor wordt voorkomen dat jouw data wordt ‘gelekt’.

Wanneer je een nieuwe telefoon koopt wil je natuurlijk allerlei gegevens (contactpersonen, verjaardagen, agenda’s, foto’s, muziek en bladwijzers) overzetten van je oude naar je nieuwe telefoon. Het blijkt allemaal mogelijk te zijn en verloopt soepel.
Naast de standaard apps wilde ik natuurlijk ook Zulip, Signal en bijvoorbeeld de Regiobank-app installeren.

Apps installeer je vanuit de App Lounge. Het mooie hiervan is dat per app wordt aangegeven in hoeverre die je privacy respecteert. De hoogste score die een app kan halen is 10 punten. Kijk ik in de App Lounge naar de Buienradar-app, dan scoort deze 0 van 10 punten. Deze score wordt verder verduidelijkt door informatie te geven over de gevraagde machtigingen (bijv. wordt je positie bepaalt door de app?) en eventueel aanwezige trackers in de app.
Dit heeft me veel bewuster gemaakt en sindsdien kies ik de apps die ik installeer heel zorgvuldig uit.

Soms wil ik wel gebruikmaken van Buienradar of Marktplaats, maar de app wil ik niet op mijn telefoon. Wat ik dan doe is gebruikmaken van de internetbrowser. Ik ga naar marktplaats.nl, log in en voila: ik maak gebruik van Marktplaats zonder veel gegevens te delen.
Vervolgens sla ik deze Marktplaats-pagina op als snelkoppeling op mijn telefoon en het ziet eruit alsof ik gewoon de Marktplaats-app gebruik.

Om privacy te vergroten heeft men Advanced Privacy toegevoegd. Hierin kun je het volgende instellen: wel/geen trackers accepteren, echte/fake location, IP adres tonen/verbergen.
Standaard staan de trackers ‘uit´, want ik accepteer geen trackers op mijn telefoon. Verder staat mijn lokatie op ‘fake’.
Er is een kopje ‘Personal data leakage’: dit geeft een heel overzicht van data die je evt. hebt gedeeld met derden.

Wat ik verder netjes vind is het feit dat maandelijks een nieuwe systeemupdate kan worden gedownload en geïnstalleerd; ook dit werkt zover prima.

Ook heb ik de gratis navigatie getest. De eerste ‘grote’ proef was een rit van Den Haag naar ‘s-Gravendeel, vrijdagmiddag om 16:45 uur. Natuurlijk overal file.

Om te kunnen vergelijken maakte ik gebruik van zowel de autonavigatie als de gratis navigatie van E/OS. Beiden hetzelfde ingesteld: zo snel mogelijk naar huis met gebruikmaking van actuele verkeersinformatie.

Beide navigaties stuurden me naar de A13, richting Rotterdam. Ter hoogte van Delft adviseerde de autonavigatie de A13 te volgen, terwijl mijn telefoon wilde afslaan Delft in. Ik heb de telefoon blindelings gevolgd. Zo reed ik door Delft en voegde even later in op de A4. De rest van de reis verliep heel soepel: ik kwam geheel filevrij thuis!

Toevalstreffer of niet: het was een prettige ervaring.

Natuurlijk heb ik van alles op mijn telefoon getest: van camera tot muziek, van internetbankieren tot Collabora Office: het werkt allemaal prima.

Conclusie:

Nadat ik even moest wennen aan Android (ik heb meer dan 15 jaar iOS van Apple gebruikt) kan ik zeggen dat ik blij ben met mijn privacy respecterende telefoon.

Voorheen had ik geen controle over mijn data. Apple (en wellicht in uw geval Android/Google) pakte allerlei data van mij zonder dat ik daar zeggenschap over had. Dat is nu voorbij.

Door gebruik te maken van E/OS is mijn data nu echt van mij, en bepaal ik wanneer en met wie ik mijn data wil delen.

Bijkomend voordeel is dat ik veel bewuster ben geworden over het delen van mijn data en kritischer kijk naar de partij met wie ik deze data mogelijk wil gaan delen.

Leuk bijkomend feitje:

3 maanden geleden heb ik Windows10 van een computer verwijderd en hierop Linux Mint geïnstalleerd, om dezelfde redenen als hierboven omschreven.

Nadat ik deze uitgebreid had getest (omdat ik hem ook zakelijk wil gebruiken), heb ik hem afgelopen week in gebruik genomen en staat mijn iMac op non-actief.

Deze nieuwsbrief schrijf ik dan ook vanaf mijn Linux computer.