Deel 1

Big Tech weet alles van je. Dat is vanaf nu verleden tijd! Jouw data is van jou. Enkel en alleen van jou!
Bye bye Google, Windows en Apple. Welkom privacy!

Deze teksten klinken mooi, maar is het mogelijk? Dat wil ik onderzoeken en uitproberen. Onze Rick neemt je mee in zijn zoektocht.

Hoe?

Ik begin met mijn mobiele telefoon, de computer volgt later. Op mijn Android telefoon heb ik afgelopen week /E/OS geïnstalleerd. /E/OS is een open source besturingssysteem, waardoor de broncode voor iedereen beschikbaar is. Hierdoor is het niet meer mogelijk om gegevens (jouw data) stiekem te downloaden.

/E/OS is ontstaan door een behoefte aan privacy. Mensen van over de hele wereld hebben meegewerkt aan het ontwikkelen van dit besturingssysteem. Er is dan ook geen eigenaar. Men zegt dat nagenoeg alle apps die op Android draaien ook op /E/OS kunnen draaien.

Ik ben benieuwd.

Wist je dat een iPhone die niet wordt gebruikt (stand-by) 0,7 x / uur allerlei data naar Apple stuurt? (0.76 MB/dag)? Als diezelfde iPhone wordt gebruikt is dit zelfs 51 x / uur. (5.7 MB/dag)

Een Android telefoon maakt het nog bonter, want als deze niet wordt gebruikt (stand-by) wordt 40 x / uur allerlei data naar Google verstuurt (4.4 MB/dag). Als diezelfde telefoon wordt gebruikt is dit zelfs 90 x / uur. (11.6 MB/dag)

Eerlijk gezegd wist ik wel dat telefoons data versturen naar Apple of Google, maar ik wist niet dat het zoveel was! Voorts ben ik er altijd van uit gegaan dat deze data werd gebruikt ter verbetering van het besturingssysteem. Maar is dat wel zo?

Nu vraag ik mij af: welke data verstuurt mijn telefoon zonder dat ik dit weet? Wat willen ze van mij weten?

Al heel veel mensen hebben Apple en Google gevraagd welke data zij van onze telefoons ontvangen, maar het is een gesloten doos. Niemand weet het, behalve Apple en Google. Dit alles heeft mij getriggerd om te gaan onderzoeken en testen.
Zoals gezegd heb ik mijn Android telefoon omgetoverd tot /E/OS telefoon.
Mijn eerste indruk is: hmmm….. beter dan verwacht. Maar wellicht zitten er aan /E/OS zoveel haken en ogen dat ik er toch vanaf zie? Ik ga testen en hou jullie regelmatig op de hoogte van mijn bevindingen.


Wil je meer weten over /E/OS? Kijk hier: https://e.foundation

Ik weet nog niet veel van /E/OS, maar heb je vragen dan mag je me altijd een berichtje sturen in Zulip.

Rick Kwestro

Comments are closed