Introductie

Een prepper is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden, of deze zich nu op lokaal niveau of internationale schaal afspelen (bron: Wikipedia).

We hebben het goed voor elkaar in onze goed geregelde Westerse maatschappij. Maar ook bij ons kan een ongeluk, ramp of terroristische aanslag plaats vinden.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die voor onverwachte situaties een noodpakket in huis gehaald hebben en zijn steeds meer mensen bezig met dit onderwerp.

Vanuit Nieuw HW In Verbinding zien we meerwaarde in het aanbieden van basisinformatie. Met een noodpakket, waterfilter en een voorraad water en voedsel voor minimaal drie dagen ben je thuis en onderweg voorbereid.

Als voor langere tijd de stroom uitvalt, de verwarming niet meer werkt, er geen water uit de kraan komt, het niet veilig is om naar de winkel te gaan, of je vast komt te zitten met je auto, heb jij de belangrijkste spullen die handig zijn in zo’n situatie voorhanden.

Preppen is deels een specifiek en persoonlijk. Heb je ruimte in je budget? Hoe is je persoonlijke leefsituatie en wat heb jij nodig om 24uur, een week, een maand of kwartaal door te komen zonder gebruik te kunnen maken van de alledaagse voorzieningen? Hoe ver je hierin wilt gaan is uiteraard aan jezelf.

Krijg je de smaak te pakken, kijk dan eens op www.preppers.nl

Een voorbeeld: ineens gaat het noodsignaal op je telefoon. In de Moerdijk woedt een hevige brand bij een chemicaliën fabriek. De wind staat richting de Hoeksche Waard en het hele gebied wordt geëvacueerd. Over 15 minuten is de giftige lucht in de Hoeksche Waard!

Waar ben je zelf? Waar zijn je naasten? Hoe kom je het gebied uit? Heb je een auto met voldoende brandstof? Welke spullen heb je bij je of neem je mee?

Veel mensen denken dat ze met de aanschaf van een zogeheten noodpakket prima zijn voorbereid op iedere noodsituatie. Preppen berust echter op drie pijlers:

  • Mentale gesteldheid;
  • Fysieke gesteldheid;
  • Materialistische zaken (noodpakket)

Mentale gesteldheid

Het is onmogelijk om perfect voorbereid te zijn op ieder mogelijk noodscenario. Simpelweg omdat ieder bedacht scenario uiteindelijk net anders verloopt doordat teveel factoren van invloed zijn. Wanneer je jezelf hiervan bewust bent, dan word je geestelijk flexibel.

Ieder mens is anders en reageert anders op zaken als stress en/of onverwachte (nood)situaties. Oerinstincten worden getriggerd (wegrennen, bevriezen of vechten).

Dit werkt uitputtend en voor sommigen zelfs verlammend.

Het helpt wanneer je jezelf mentaal voorbereidt op extreme situaties door te oefenen.

Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Fysieke gesteldheid

Een groot deel van de mensen kent wel één of meerdere lichamelijke ongemakken. Mogelijk ben je lichamelijk beperkt, aan medicatie gebonden of simpelweg ongetraind. Je hoeft geen topconditie te hebben, maar het helpt wanneer je spieren in een noodsituatie na 10 minuten inspanning niet verzuren.

Wil je meer weten over hoe je je conditie kunt verbeteren (eventueel met behulp vanuit deze groep), klik dan hier.

Materialistische zaken

Veel preppers bereiden zichzelf voor, door een noodpakket samen te stellen.

Dit zijn spullen die de kans op overleven vergroten. Een noodpakket bestaat voornamelijk uit spullen die gericht zijn op de elementaire levensbehoeften en soms mogen persoonlijk specifieke spullen niet worden vergeten (bijvoorbeeld medicatie, bril of rookwaar voor de rokers).

Een noodpakket kan behoorlijk uitgebreid en kostbaar zijn. Kijk goed wat je al in huis hebt, begin met de belangrijkste spullen en breid het dan uit.

Wij maken een onderscheid in een:

  • Pakket 1;
  • Pakket 2;
  • Pakket 3;
  • Pakket 4

Deze pakketten hebben het doel om de kans op het overleven van een noodsituatie te vergroten. In basis zal een pakket altijd gericht zijn op drinken, eten, warmte, onderdak, hygiëne, persoonlijke/medische verzorging, communicatie/informatie.

Pakket 1

Je weet niet wanneer een noodsituatie ontstaat. Je zult niet continu met een rugzak rondlopen om voorbereid te zijn op een noodsituatie. Dit pakket bestaat uit een aantal basiszaken die je leven al een stuk makkelijker kunnen maken wanneer een noodsituatie ontstaat ongeacht waar je jezelf bevindt. Voor een voorbeeld van benodigdheden, klik hier

Pakket 2

Een persoonlijk noodpakket is een pakket waarmee je mobiel kunt zijn, zonder dat je de beschikking hebt over een voertuig. Pakket 1 maakt onderdeel uit van pakket 2. Met dit pakket zul je minimaal een week kunnen overleven in een noodsituatie.

Voor een voorbeeld van benodigdheden, klik hier

Pakket 3

Dit pakket is behoorlijk uitgebreid om te kunnen overleven vanuit een vaste locatie. Mogelijk heb je deze spullen met je meegenomen in een auto en heb je een plek gevonden waar je minimaal een maand kunt verblijven tot de noodsituatie is opgelost. Pakketten 1 & 2 maken onderdeel uit van het noodpakket de luxe. Voor een voorbeeld van benodigdheden, klik hier

Pakket 4

Dit pakket is het meest uitgebreid en bevat spullen die niet zomaar te verplaatsen zijn. Er wordt vanuit gegaan dat je in de woning kunt blijven waar je woonachtig bent.

Pakketten 1 & 2 & 3 maken onderdeel uit van dit pakket. Voor een voorbeeld van benodigdheden, klik hier