De noodgroep in Rotterdam heeft zichzelf ten doel gesteld om in een half jaar een goede basis-prepvoorraad aan te leggen. Dit is in het kader van de zelfredzaamheid van alle mensen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen prepvoorraad voor het hele huishouden.
Degene die in Rotterdam instructie geeft, communiceert voor elke week iets wat iedereen dan kan gaan preppen. Hieronder lees je de tips.


Week 1

Voor de eerste week is dat water.

Per lid van elk huishouden 2 liter per dag voor minimaal een week. 14 l voor een week pp, dus.
Je kunt bijvoorbeeld kraanwater bewaren in jerrycans of lege PET flessen. Advies: elke 3 maanden verversen. Je kunt ook water kopen en dit opslaan.

Week 2

Deze week is het verlichting. Een zak waxinelichtjes van goede kwaliteit (perse géén Ikea, die voldoen niet) Bolsius ( Hema, Blokker) zijn goed. Een paar dikke kaarsen erbij en lucifers en een aansteker.
Succes.

Los hiervan is het handig elke week iets voeding extra in te slaan.
Deze week rijst. Snelkokend scheelt energie of langkokend met een hooikist.
75 gram per persoon per dag. Dus 500 gram p.p. voor een week.

Week 3

Hebben jullie water en verlichting geregeld? Dan kun je deze week verder gaan met het stappenplan.
Deze week voorraademmers om eten en zaken luchtdicht in te bewaren.
Mayonaise-emmers groot en klein zijn uitstekend geschikt, én ze zijn vaak gratis af te halen bij de frietzaak. Zelf schoonmaken. Het mayonaise luchtje blijft nog wel even wat hangen, maar verdwijnt ook weer. Je kunt er niet genoeg van hebben! ( van de emmers dan, ;-)).

Voor voedsel:
een kilo mungbonen die je laat kiemen (enorm gezond, bevat heel veel mineralen en vitaminen)
en een kilo linzen.

Bekijk hier een video over zelf zaad kiemen:

Nog een idee: spaar elke week vijf losse euro’s. Als er geen andere betaalmogelijkheid is dan ben jij voorzien. Van biljetten weet je niet altijd of er wisselgeld is en dan ben je mogelijk duur uit.

Week 4

Ben je nog niet begonnen met preppen? Dan kan dat nog steeds, scroll naar boven en ga verder waar je gebleven bent. Het is beter om elke week een beetje aan te schaffen, dan dat je alles tegelijk moet halen. Met de kans dat je het helemaal niet gaat doen.

Voor deze week ligt de focus op gereedschap. Het is belangrijk om dat op orde te hebben. Mis je iets , schaf het dan aan. Complete setjes bij Ikea, en bij de Action stel je voor een redelijke prijs je uitrusting zelf samen. Hoewel de lokale doe-het-zelf-zaak uiteraard onze voorkeur heeft !
Vergeet niet:

  • Schroeven in verschillende maten
  • Spijkers in verschillende maten
  • Tiewraps groot en klein
  • Ducttape

Zorg voor een doos waar alles in kan of hang het overzichtelijk aan de muur in de schuur of zo.
De opdracht is vooral opruimen, ordenen en aanschaffen.

Voeding: een tray groenten in blik of glas voor een week.
Financiën: leg weer vijf losse euro’s opzij.

Week 5

In week 5 gaan we voor EHBO. Dat kan simpel (Action €4,99), dat kan professioneel (fabex €47,99). Wat er waarschijnlijk niet in zit zijn hoofdpijntabletten, arnica tegen kneuzingen, calendula voor schaafwonden en norit tegen de diarree. Belangrijk is dat je iets in huis hebt als eerste hulp. Al was het maar een strip pleisters. Een EHBO-cursus volgen is ook geen overbodige luxe.

Wat het voedsel betreft kun je denken aan een paar potten tomatensaus of blikjes met tomaten blokjes of heel handig kleine blikjes tomatenpuree
Misschien nog vijf losse euro’s en je bent helemaal op schema.

Week 6

We zijn al lekker op weg in de voorbereiding van dat wat liever nooit komen zal. Heel veel zaken heb je al of misschien gedeeltelijk. Op zich geeft dat niet. Het is ook belangrijk dat je je zaken ordent en direct kunt pakken als dat nodig is. Een aparte prepplaats in je huis waar alles keurig en overzichtelijk staat opgesteld, zou het handigst zijn.

Voor week 6 een pak wasmiddel wit en een pak bont. Een staafje ossengal voor de erge vlekken en een borsteltje. En…. een mayonaise emmer!

Neem altijd de onderstaande grondregels in acht:

  • Vul de emmer (ook bij weinig wasgoed) altijd tot 4 cm onder de bovenrand met water.
  • Gebruik slechts 1/3 van het wasmiddel dat u normaal zou gebruiken.
  • Sluit de emmer goed af, en ontlucht deze goed door het deksel een klein stukje te openen en er tegelijkertijd goed op te duwen.
  • Ontluchten en schudden een aantal keren herhalen, totdat er geen lucht meer uitkomt.
  • Denk eraan dat als je er te warm water in doet het deksel bij het schudden er af zal vliegen
  • Eventueel voorbewerken met ossengal.
    Na het ontluchten de emmer aan de bovenkant met twee handen vast pakken en grote ronddraaiende bewegingen maken. Eventueel tussendoor nog eens ontluchten, ik herhaal dit meestal 3 keer met tussentijden van ongeveer 5 á 10 minuten. Je hoeft maar een paar keer rond te draaien en dan weer even te laten rusten. Dan is het al klaar!
  • Laat het wasgoed nooit lang in de warme sop staan, aangezien het vuil naar boven komt drijven en terugslaat op het wasgoed bij het afkoelen van het water.

    Wat gebeurt er nu in de emmer?
    Er blijft altijd lucht tussen het wasgoed zitten die in de vorm van luchtbelletjes naar boven komt. De opstijgende luchtbellen trekken als het ware het vuil mee naar boven. Na een poosje zit dus het vuil in principe bovenop het water. Haal nu niet het wasgoed door het bovenste vuile water eruit, maar laat eerst het water eruit lopen! Goed uitspoelen en klaar is de was.

VOEDING
Wat denk je van blikjes vis (sardien, tonijn, makreel, zalm) en houdbare worstjes (vacuüm verpakt) of gedroogde worst (zeer lang houdbaar).

FINANCIËN
Voor de vierde keer vijf losse euro’s?





No responses yet

Geef een reactie