Society 4.0 geeft maandelijks een nieuwsbrief uit en de lezers van die nieuwsbrief konden onlangs kennis maken met Nieuw HW In Verbinding. De redactie interviewde Rob Stolk over onze coöperatieve vereniging. Lees hieronder het artikel terug:

Het gaat hier niet om geld maar om het voorbestaan van onze samenleving
“Ik ben gelukkig getrouwd met Barbara en huisvader van 4 kinderen. En ik ben de voorzitter van de vergadering maar alle leden zijn hier even belangrijk! Wij zijn ontstaan vanuit een lokaal netwerk: ‘HoekscheWaard in Verbinding’. Ik merkte al in 2021 dat veel deelnemers vooral praten over wat er allemaal mis gaat in de samenleving. Maar ik hoorde eigenlijk weinig oplossingen. Daarom hebben Mimi en ik toen een oproepje geplaatst: wie willen er bij een brainstormsessie zijn over hoe we zelf kunnen bouwen aan onze idealen en de nieuwe samenleving? Daar is, na wat wisselingen, de huidige kerngroep uitgekomen.”

Prioriteiten stellen
“We hebben gekozen om eerst een aantal hoofdzaken te regelen. We wilden naar een handelsvorm kijken en zo snel mogelijk een soort parallelle voedselvoorziening opstarten. Veiligheid, gezondheid, communicatie en op een alternatieve manier kunnen betalen waren de andere prioriteiten. Aanvankelijk was het een beetje zoeken naar de organisatievorm. Op dat moment kwam Society 4.0 op ons pad. Onno van Bekkum heeft ons toen geholpen met de statuten en zo konden we op 6 augustus naar de notaris en de Kamer van Koophandel. Dit is nu eenmaal een voorwaarde als je zaken wil doen met andere organisaties, gezamenlijk in wil kopen en goede afspraken wil maken met bijvoorbeeld boeren. Het mooie van de coöperatie is dat het direct van alle leden gezamenlijk is. In het begin was het voor een aantal leden nog een beetje wennen dat we het ook samen moeten dóen. Dat is echt een slag die we aan het maken zijn en dat gaat gelukkig steeds beter.”


Zelf telen en oogsten
“Wij zijn best een bijzondere regio omdat we een eiland zijn. We hebben goede contacten met omringende gebieden, waar ook veel land- en tuinbouw is. Zo is de Moestuingroep als één van de eerste projecten ontstaan. Daarnaast werken we met een ‘oogstaandeel’ en hebben we met een biologische boer afspraken gemaakt. Leden kunnen nu voor € 3 per persoon per week 3 verschillende seizoensgroenten en fruit oogsten. Je moet het zelf oogsten, maar dat is voor veel mensen (en kinderen) een leuke activiteit op de vrijdagmiddag. Een mooi begin toch?

Waar we ook erg trots op zijn, is onze super actieve gezondheidsgroep. Mocht de samenleving plotseling klappen dan kan vanuit onze gezondheidsgroep zorg en hulpverlening worden verleend.”

Inspiratiebron én raamwerk
“Het boek Society 4.0 staat als inspiratiebron op de website van Nieuw HW In Verbinding. Onder de negen domeinen uit de Gids Regio 4.0 vind je de informatie over onze werkgroepen. Wij hebben het zo gedaan dat onze kerngroepleden participeren in een van de deelgebieden. Ik zit zelf dus in de werkgroepen Voedsel en Vrije Energy. Op die manier houden we ook connectie met de werkgroepen. Die wisselwerking is belangrijk. Wij gebruiken Society 4.0 als praktisch raamwerk. Prachtig, maar tegelijk weet je dat het in iedere regio zelf in moet worden gevuld.
Wil je weten hoe wij dat doen? Neem een kijkje op onze website of kom naar het volgende Connect Café op 12 maart tussen 14.00 en 17.00 uur. Je bent van harte welkom!”


Comments are closed