Op zondag 15 september 2024 namen Annemarie Zirkzee en Anja Gerritse deel aan de verbindingstour Society 4.0, georganiseerd door Baukelien Franken van Rivierenlanders in Verbinding. Verslag van Anja.
De dag begon al vroeg: om 8.30 uur werden we in Arnhem in de Stadskeuken verwelkomd voor het ontbijt door Tjwan Oei. Tjwan vertelde ons dat de Stadskeuken een verbindingsplek is voor velerlei Arnhemmers die er samenkomen met een drankje en een hapje. Ook worden er sameneetmomenten georganiseerd voor asielzoekers, die op de schepen in de Rijn verblijven en inwoners van Arnhem. Multicultureel dus.
Om het hoofd boven water te houden wordt de Stadskeuken tevens verhuurd voor kleine theatervoorstellingen. Je kunt er naast contant in euro’s en florijnen ook betalen met Arnhems hert, een digitaal betaalmiddel voor de regio Arnhem.
Vervolgens mochten we op de koffie in Nijmegen bij Carla Onderdelinden. We hoorden het verhaal over Wijkmakerij Dukenburg. Een prachtig intitiatief om de wijk Dukenburg mooier, krachtiger en gezelliger te maken, voor en door inwoners zelf. De Wijkmakerij drijft op initiatieven van de inwoners en krijgt verrassend genoeg veel medewerking van de gemeente. Zo is het de bedoeling om in de groene, ruim opgezette, verkeersluwe jaren ‘70 wijk een deel van de plantsoenen te gebruiken voor moestuinieren. Ook is er Herbies & More, plukgroen in je eigen tuin. Verder zijn er huiskamerrestaurants, herstelcirkels en een buurtklusbedrijf. Een prachtig initiatief. Toen de koffie, thee en Marikentaart op waren, vertrokken we naar Culemborg.
In Culemborg konden we onze auto’s parkeren onder een groot zonnepanelendak. Een initiatief van Jan Kok. Een aantal elektrische deelauto’s rijdt op zonne-energie afkomstig van het zonnepanelendak. In de gemeenschapstuin van het naastgelegen hofje, waar Jan en Baukelien wonen, gebruikten we de lunch. Een aantal bewoners was ondertussen gezamenlijk bezig appels en peren te oogsten. Niet alleen voor eigen gebruik, van de appels en peren wordt ook sap gemaakt, dat in 5-literpakken wordt verkocht. In het hofje wordt altijd wel een reden verzonnen voor een tuinfeest. Het binnenhalen van de oogst bijvoorbeeld. Het hofje bestaat uit drie rijtjes huizen van verschillende grootte die op verschillende tijdstippen zijn gebouwd. Er wordt gezamenlijk in de tuin van het hofje gewerkt. Er is ook een gemeenschapsruimte.
Annemarie en ik schaften na het enthousiasme van Baukelien over Circles direct en wallet aan en betaalden de lunch aan Baukelien in Circles. Op die manier wordt een digitale munteenheid direct fysiek.
Dan vertrokken we in de auto’s naar Oud-Beijerland, voor de borrel in ons samenkomsthonk in Op de Dijk. Wat fijn dat zo’n groot aantal enthousiaste Hoeksche Waarders ons verwelkomden! De groep gasten mengde zich al direct met de HW’ers. Gesprekken gingen over vrije energie, verbinding, lokale economie en noodplan met de centrale vraag “Hoe doen jullie dat”?
Iets later dan gepland, vanwege de gezelligheid in Oud-Beijerland, vervolgen we onze reis naar de laatste locatie, OnsHuis aan de Schietbaanstraat in Rotterdam, waar Maarten Meddens en Pandora Tabatabaiasbaghi ons welkom heten voor het diner, bereid door een Surinaamse kok. Ook Bob de Wit schuift bij ons aan tafel. We mengen ons onder de Rotterdammers en ons wordt verteld dat Nieuw Rotterdam zich concentreert op voedsel, gezondheid, verdieping en het noodplan en hoe OnsHuis fungeert als distributiepunt voor voedsel.
Moe en voldaan vertrokken Annemarie en ik rond 22.30 uur naar huis. Met de metro en de bus omdat de tunnel nog niet open was.
Een heerlijke tour waarin we veel mochten zien over hoe andere regio’s de verschillende thema’s oppakken en vormgeven. Het zou kunnen dat dit verslag niet helemaal compleet is. Het waren zoveel indrukken en het blijft natuurlijk mijn persoonlijke indruk. Heel veel dank aan alle deelnemers, borrelaars in Op de Dijk, Nieuw Hoeksche Waard in Verbinding die het voor ons mogelijk maakte hieraan deel te nemen en aan Annemarie, mijn reismaatje.
Mocht je meer willen weten over Circles, laat me dan weten. Het is zo leuk om het in de praktijk te gebruiken!
One response
Ben erg benieuwd naar hoe NHW het doet tov de andere regio’s en waar zij tegenaan lopen. Hoe de betrokkenheid/ondersteuning met Society 4.0 ervaren wordt en de mening van Bob over de voortgang van het geheel.