Op 27 augustus jl. heeft Nieuw HW In Verbinding de bijeenkomst  “Bouw mee aan Decentraal Internet” in het voormalig Actief College in Oud-Beijerland georganiseerd. 

Het onderwerp sprak me aan omdat je er tegenwoordig steeds meer van hoort dat Google en Facebook meer van jou weten dan jij van jezelf. Derhalve ben ik naar de bijeenkomst toegegaan, samen met nog 15 bezoekers.

De presentator was Robert Jan Lamers. Robert Jan is de oprichter van HostService Nederland en richt zich hiermee volledig op een duurzaam, zéér energiezuinig en decentraal internet vóór iedereen, dóór iedereen.

Robert Jan heeft uitgelegd wat er mis is met het huidige voornamelijk gecentraliseerde internet, welke voor 80 % beheerd wordt door Apple, Google, Facebook en Microsoft. Hun aandelen zijn grotendeels in handen van een zeer selectief groepje mensen, dus……😪😕

Behalve dat het centraal internet niet privé is, kent het nog veel meer nadelen. Zo staan de datacenters relatief dicht bij elkaar en dat in alleen rijke landen. Hierdoor dreigt het internet onbetaalbaar te gaan worden, want 40% van de wereldbevolking heeft nu al geen toegang. Daarbij is het inefficiënt, onveilig (gevoelig voor hackers en bombardementen in geval van oorlog), niet schaalbaar, niet duurzaam en bovendien wordt er steeds meer censuur 😪😕 toegepast.

Al deze genoemde nadelen kunnen worden opgelost door decentraal internet. Robert Jan heeft uitgelegd wat dit inhoudt en hoe het werkt. Hij heeft verteld hoe het verschilt van het huidige, gecentraliseerde internet en welke voordelen het biedt. Daarnaast heeft hij praktische tips gegeven over hoe je zelf kan bijdragen aan de ontwikkeling van decentraal internet.

Samenvattend hebben we bij deze lezing kennis kunnen nemen van:

*Wat decentraal internet precies inhoudt en hoe het verschilt van het huidige, gecentraliseerde internet

*Welke voordelen decentraal internet biedt op het gebied van veiligheid en privacy

*Welke voordelen decentraal internet biedt op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid

*Hoe het decentrale internet werkt en welke technologieën erachter zitten

*Welke projecten er momenteel lopen op het gebied van decentraal internet en hoe je hier zelf aan kan bijdragen

*Welke uitdagingen er nog zijn bij de ontwikkeling van decentraal internet en hoe deze aangepakt kunnen worden

*Hoe decentraal internet kan bijdragen aan een meer open en transparant internet en welke rol het kan spelen in de toekomst van het internet.

*Wie meer info over dit onderwerp wil volgen, volgt hier de nieuwsbrief waarop je jezelf kunt inschrijven: https://hostservice.nl/newsletter/

Tot slot: als digibeet ben ik blij naar de bijeenkomst te zijn geweest waarbij ik kennis heb opgedaan over dit onderwerp. Vooralsnog wil ik de verkregen info eerst goed laten bezinken, maar wel met het plan er -mogelijk later- mee aan de slag te gaan om bij te dragen aan deze belangrijke ontwikkeling.

Een woord van dank wil ik richten tot alle mensen bij Nieuw HW In Verbinding die de bijeenkomst hebben georganiseerd !

Hartelijke groet,

Wim

Comments are closed