Zaterdag 12 april werden we verwelkomd in het atelier van Monika. Tessa gaf ons deze middag meer informatie over de verschillende manieren van voedsel drogen en bewaren.
Met 14 mensen waren we een en al oor. De een kwam om te horen wat je allemaal met voedsel kunt doen, de ander had al ervaring opgedaan.
We leerden dat er 3 vijanden zijn voor een goede houdbaarheid: zuurstof, vocht en licht.
Wecken is een manier om voedsel lang houdbaar te maken, na openen 5 tot 10 minuten opwarmen. Een fijne website hiervoor is weckenonline.eu
Gedroogd voedsel is licht van gewicht. Gevriesdroogd voedsel kun je het langste bewaren, 25 tot 30 jaar. De vorm en smaak blijft behouden. De machines hiervoor zijn erg prijzig.
Je kunt overwegen om gezamenlijk een noodvoorraad gevriesdroogd poeder in te kopen.

Drogen aan de lucht is ook een manier. Een droognetje is handig voor bv kruiden. Kruiden in een droogoventje gaat al gauw te snel.

Droogoventje.
Kun je instellen op lage temperaturen. Champignons zijn fijn om mee te beginnen. Net zoals kool en doperwten. Gebruik een goede rasp of mandoline, dan blijven de plakjes even dik.
Je kunt ook alvast een gedroogde mix maken en die bewaren voor het maken van je stoofpotje.
Gedroogd voedsel kun je rehydrateren, ongeveer 10 minuten in lauw warm water of je gebruikt het in vochtige gerechten.

Dank aan Tessa voor de duidelijke en enthousiaste uitleg. En dank aan Monika voor het genieten van de koffie, thee en het gebruik van de ruimte.

Veel succes met voedsel drogen.
Lianne.

No responses yet

Geef een reactie