Wat zou het mooi zijn om in onze regio een voedselbos te kunnen starten.

Op Facebook is hier al lange tijd heel veel info over te vinden. Het is zeker de moeite waard om daar te zoeken op ‘voedselbos Hoeksche Waard’. ‘Onze’ Maddy e.a. postten er al heel veel.

Ook in HWIV (Discord) zijn er al veel berichten over een voedselbos. Op Facebook is er belangstelling voor en wordt gevraagd naar mensen die daaraan mee willen werken. Ook was er het bericht met link naar het radioprogramma Spraakmakers.

Daarin maakte Malika Cieremans duidelijk wat een voedselbos is: een heel productief systeem waarbij een natuurlijk bos nagebootst wordt. Er staan grote bomen in, zoals kastanjebomen, walnoten. Er groeien fruitbomen, struiken zoals bessen, frambozen, ook groeien er groenteplanten en natuurlijk veel kruiden.

Er zal vermenging nodig zijn van soorten en lagen. Deze bomen, struiken en planten worden volgens een goed ontwerp geplant zodat er hoge bomen zijn en bosranden met overgangen naar de lagere planten om alles de juiste groeiplek te geven. De bossen van nu in ons land zijn vaak “bomenakkers” voor de produktie.

Er is een groot stuk grond nodig om een echt ecosysteem te laten ontstaan. Dan pas zal er weinig onderhoud zijn en kunnen alle planten groeien en bloeien, zoals het bedoeld is in de natuur.

Er is wel een proces van omdenken voor nodig, want in de natuur zien we geen net aangeharkt bos, dat ook nog eens perfect gesnoeid en schoon gemaakt wordt in de herfst. De natuur heeft haar eigen orde en samenhang.

Wat zou het mooi zijn om hiervan te kunnen genieten met elkaar! Malika Cieremans gaf aan dat zij ook lezingen en cursussen geeft om mensen te helpen een voedselbos te starten.

Mark Venner (zie ook fb) is een boer in Limburg die het boerenbedrijf van de familie ombouwt tot een voedselbos. Hij verwacht dat als het voedselbos goed aangelegd is, de opbrengst per vierkante meter meer zal zijn dan van hun boerenbedrijf, zoals het tot voor kort werkte.

Hieronder de link naar info over het project van Mark.

https://maatschapwij.nu/blogs/mark-venner-leuker-voedselbos/?fbclid=IwAR0WSBLVEJUkOYXYTKuMTVeOsqWrjEmXyCl59ljzzJbSukf6NujYLxuUxMw

Onderstaande link stond ook in HWIV. Dat is een mogelijkheid voor een voedselbosexpeditie in Belgie.

https://www.kruisbestuivers.org/voedselbos-expeditie?fbclid=IwAR0qBP7xe3e-lifkNU1mjiBUSLo8si4LAuAiexUpc7jqROm1-eysbVyT7HE

Veel mensen in de Hoeksche Waard zouden dit een heel mooi fenomeen vinden. De grote vraag is : Hoe en waar kunnen we een groot stuk land huren/kopen? Wil je hier over meedenken, laat het ons weten. info@nieuwhw.nl